Waar wordt op gelet bij de oplevering van het huis?

Wij zetten ze voor je op een rijtje

Voordat je naar de notaris gaat is het gebruikelijk om de woning gezamenlijk te inspecteren. Tijdens deze eindinspectie wordt de woning op een aantal punten gecontroleerd. De woning moet er in principe hetzelfde uitzien als tijdens het sluiten van de deal.

Maar het is niet altijd duidelijk hoe een woning moet worden opgeleverd en welke consequenties dit heeft voor de overdracht. Hier vind je meer informatie over hoe je een woning netjes en conform afspraak op moet leveren.

 

Waar wordt op gelet bij de oplevering van het huis?

 

Leeg opleveren

Meestal wordt een woning leeg opgeleverd met uitzondering van wat er onderling is afgesproken en wat is ingevuld op de lijst van zaken. Ook de spullen die door de kopers zijn overgenomen mogen achterblijven. Check ook of alle kastjes leeg zijn. Doe als verkoper vooraf zelf even een ronde door de woning zodat je zeker weet dat je niets bent vergeten.

Betaling overgenomen zaken

Hebben koper en verkoper afgesproken dat bepaalde zaken worden overgenomen? Zorg er dan voor dat het afgesproken bedrag wordt betaald vóór of tijdens de eindinspectie. Het handigste is om dit geld rechtstreeks aan de verkoper over te maken. Zo ontstaat er geen discussie en is alles netjes geregeld.

Schoon opleveren

De woning moet schoon worden opgeleverd. Dus even de stofzuiger en dweil erdoor, dit is wel zo fris. Ook de eventuele schuur en garage moeten aangeveegd en netjes worden opgeleverd.

Extra zaken achter laten

Wil je extra zaken achterlaten? Overleg dat vooraf even met de koper. Verkopers laten wel eens uit “goedheid” zaken achter terwijl de koper daar niet op zit te wachten. Dakpannen, extra laminaat, plinten en bijvoorbeeld een paar tegels van de badkamer kunnen gewoon achterblijven. Die horen bij de woning. Ook worden er vaak verfpotten (met kleurnummers) of vloeistoffen voor het behandelen van een vloer achtergelaten.

Garantiebewijzen, tekeningen en gebruiksaanwijzingen

Verzamel garantiebewijzen, gebruiksaanwijzingen en eventuele bouwtekeningen van de woning en laat deze achter. Garanties gaan vaak automatisch over van verkoper op koper. Vergeet ook niet de milieupas achter te laten, die hoort bij het huis.

Laat elektriciteit en water aangesloten

Tegenwoordig wordt energie en water niet meer afgesloten bij een verhuizing. Je hoeft alleen maar je verhuizing door te geven aan de diverse maatschappijen. Tegenwoordig kan dit vrijwel altijd online.

Meterstanden

Tijdens de eindinspectie worden de meterstanden genoteerd. Deze meterstanden moeten over het algemeen binnen 5 dagen na oplevering worden doorgegeven aan de verschillende maatschappijen. Vergeet dat niet! Heb je slimme meters voor gas en elektra? Dan hoef je niets meer door te geven aan de betreffende leveranciers. De stand van de watermeter moet je nog wel zelf doorgeven aan je leverancier.

Gaten in de muren

Zaten er tijdens de bezichtiging gaten in de muur, waar bijvoorbeeld schilderijen aan hingen? Dan hoeven deze niet gedicht te worden. Mocht er bij de bezichtiging een schilderij zijn opgehangen om ernstige beschadiging uit het zicht te krijgen, dan moet dit wel hersteld worden voor de overdracht.