Bij het kopen van een woning komt veel kijken. Het is raadzaam om je hierbij te laten begeleiden door een professionele aankoopmakelaar. Toch kun je zelf ook al veel doen. Op deze pagina geven wij een aantal handige tips die je kunt gebruiken bij de aankoop van een woning. Heb je zelf nog tips die niet mogen ontbreken? Laat het ons weten!
- Bedenk goed wat je echt nodig hebt
- Bepaal je financiële mogelijkheden
- Verken de buurt op verschillende tijdstippen
- Informeer naar de biedingsprocedure
- Doe uitgebreid onderzoek
- Controleer de officiële stukken
- Informeer hoe is gemeten
- Haal alles uit de onderhandelingen
- Maak gebruik van ontbindende voorwaarden
- Inspecteer altijd de woning voor de overdracht
Bedenk goed wat je echt nodig hebt
Inventariseer goed welke ruimte je minimaal nodig denkt te hebben. Analyseer hoeveel ruimte je nu tot je beschikking hebt en hoeveel extra (of minder) ruimte je wilt hebben in je nieuwe woning. Hierbij is het ook belangrijk dat je inschat hoe lang je in de nieuwe woning denkt te gaan wonen.
Bepaal je financiële mogelijkheden
Laat je adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Hierdoor weet je exact wat je kunt lenen waardoor je direct weet welke woningen binnen je bereik liggen. De vraagprijs is trouwens niet altijd de verkoopprijs. Vaak wordt er onderhandeld, waardoor een woning wel binnen jouw financiële mogelijkheden kan gaan vallen.
Verken de buurt op verschillende tijdstippen
Als je een buurt hebt gevonden waar je graag wilt wonen, rij er dan eens op verschillende tijden doorheen. Hierdoor kun je ontdekken of er bijvoorbeeld op woensdagmiddag en in de weekenden, veel kinderen in de wijk spelen. Ook wordt dan duidelijk of dat café op de hoek, niet voor heel veel overlast zorgt, etcetera. Zoek ook met Google en sociale media op de straatnaam en op de naam van buurt. Hierdoor krijg je soms belangrijke informatie boven water die je helpen bij het nemen van de juiste aankoopbeslissing. Ook kun je een praatje aanknopen met directe buren of bewoners uit de buurt en hen om hun woonervaringen vragen.
Informeer naar de biedingsprocedure
Voor de verkoop van een woning kunnen verschillende biedingsprocedures gelden met elk hun specifieke kenmerken. Informeer goed naar de biedingsprocedure van de woning die jouw interesse heeft.
Doe uitgebreid onderzoek
Het is erg belangrijk om extra onderzoek te (laten) doen als je een mooie woning hebt gevonden. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een bouwkundige, maar ook het raadplegen van de bestemmingsplannen, de milieuaspecten, de gegevens uit het Kadaster, de regels van de Vereniging Van Eigenaren (VVE) en bepalingen van gemeente en provincie. Neem je een makelaar in de arm, dan zal deze de essentiële stukken voor je opvragen en controleren.
Controleer de officiële stukken
Als je op het punt staat om een nieuwe woning te kopen, controleer dan alle stukken goed. Het is misschien saai, maar het kan achteraf veel problemen voorkomen. Denk hierbij aan. eigendomsbewijs, stukken VVE (bij appartementen) schone grond verklaring, etcetera. Neem je een makelaar in de arm, dan zal deze de essentiële stukken voor je opvragen en controleren.
Informeer hoe is gemeten
Een NVM makelaar is verplicht om het aantal vierkante meters van een woning te bepalen op basis van een vastgestelde meettechniek. Hierdoor zal elke NVM makelaar op dezelfde m² uitkomen bij het meten van dezelfde woning. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat ruimtes lager dan 1,5 meter niet mee mogen tellen in de meting. Informeer dus goed welke meetmethode is gebruikt.
Haal alles uit de onderhandelingen
Als je jouw droomhuis hebt gevonden, is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Dit is een spannend moment en dit is ook aan regels gebonden. Onderhandelen is eigenlijk een vak apart dat je het beste aan een expert over kan laten. Een goede aankoopmakelaar zal altijd de meest gunstige prijs voor je onderhandelen. De kosten van de makelaar zal je hierdoor direct terugverdienen. Bezuinig hier dus niet op!
Maak gebruik van ontbindende voorwaarden
Wanneer je een bod uitbrengt op een woning, kunt je dit doen onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kan je een koopovereenkomst laten ontbinden. Enkele voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn: niet kunnen verkrijgen van een huisvestigingsvergunning, niet rondkrijgen van de financiering en negatief bouwadvies. Hou er wel rekening mee dat je bod minder aantrekkelijker wordt voor de verkoper, als je gebruik maakt van veel ontbindende voorwaarden.
Inspecteer altijd de woning voor de overdracht
Vlak voor levering van een woning heb je het recht om deze te inspecteren. Op dat moment kun je bijvoorbeeld controleren of de woning is achtergelaten zoals afgesproken en te checken of alle apparatuur nog werkt. Maak gebruik van deze mogelijkheid om verrassingen te voorkomen. Noteer ook de meterstanden en laat deze vastleggen, zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan.