Onderhands verkopen of juist de markt op?

Je bent van plan je huis te verkopen.

Onderhands verkopen of juist de markt op?

Je bent van plan je huis te verkopen en kent al enkele gegadigden. Maar je twijfelt of je je huis onderhands wilt verkopen of dat je een makelaar inschakelt om de klus te klaren? Een lastige keuze. Dat snappen wij heel goed. Lees daarom snel even verder.

Wanneer jij al briefjes in je brievenbus hebt gehad van mensen die jouw woning heel graag willen kopen, dan is het natuurlijk enorm verleidelijk om deze kandidaten uit te nodigen en je woning te laten zien. Het is ten eerste makkelijk, want je hoeft je woning niet helemaal klaar te maken voor de verkoop. Ten tweede krijg je in deze overspannen woningmarkt toch wel een goed bod. En ten derde scheelt het je makelaarskosten. Helemaal prima, zou je denken. Maar toch is het niet heel slim om het op deze manier aan te pakken. Wij vertellen je waarom.

Waarschijnlijk heb je vóórdat je je huidige woning gaat verkopen al een nieuwe woning aangekocht. Ook deze nieuwe woning heb je waarschijnlijk voor de hoofdprijs moeten aanschaffen, omdat vrijwel alle woningen in deze tijd als warme broodjes over de toonbank gaan. Om die reden wil je natuurlijk ook het maximale uit je huidige woning halen, want je kan het immers weer goed gebruiken.

Dat is de voornaamste reden om je huidige huis niet aan de eerste de beste te verkopen, want dan verkoop je je huis simpelweg niet voor de maximale prijs. Woningzoekers zijn namelijk niet gek en weten dat jouw huis niet op Funda staat en daardoor de concurrentie een stuk minder is. En dan is het slechts een simpele rekensom. De kijker zal toch iets zuiniger zijn met z’n bod.

Daarnaast zien we ook steeds vaker dat er briefjes worden verspreid met een zogenaamde noodkreet. Investeerders doen zich voor als wanhopige woningzoekers en willen op die manier relatief voordelig een deal sluiten om vervolgens de woning weer met dikke winst te verkopen. Jij wilt toch geen slachtoffer worden van deze deal sourcing?

Het is daarom altijd een betere keuze om de markt zijn werk te laten doen en een lokale makelaar in te schakelen die kennis heeft van de huidige woningmarkt. Stuur jouw gegadigden door naar de makelaar en hij regelt het allemaal. Misschien heb je iets meer voorwerk om jouw huis spik en span te krijgen, maar dat is het allemaal dubbel en dwars waard. Een goede presentatie is namelijk het halve werk.

Jij wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk woningzoekers jouw huis te zien krijgen en een makelaar inschakelen is daar echt voor nodig. Kies dan wel voor een actieve makelaar met een groot bereik op social media. Door de juiste onlinemarketingkanalen in te zetten zorgt de makelaar ervoor dat het bereik optimaal is en dat iedereen kan zien dat jouw woning te koop staat.

Vervolgens worden alle bezichtigingen ingepland en kunnen meerdere kandidaten een bod uitbrengen. Als koper zijnde word je hier natuurlijk niet blij van met meerdere kapers op de kust, maar als verkoper natuurlijk wel. De makelaar zal iedere bieding toelichten en adviseren wat voor jou het meest gunstige bod is. Uiteraard bepaal jij als verkoper aan wie je de woning uiteindelijk gunt.

Zo weet jij dat je er alles uit hebt gehaald wat je er uit hebt kunnen halen en ben je zeer waarschijnlijk ontzettend blij dat je voor de makelaar hebt gekozen. Nu kan je namelijk wél die nieuwe keuken in je huis plaatsen en misschien ook nog wel een overkapping plaatsen in de achtertuin wat je zo graag wilde. Alleen hoef je daar nu geen jaren meer voor te sparen! 😉