De mooie strakke parketvloer

De belevenissen van de NVM-makelaar

 

Bij Drieman Makelaardij in Alphen aan den Rijn zijn ze altijd bijzonder scherp op de bouwkundige staat van te verkopen huizen. Toch kan er ook dan wel een iets over het hoofd worden gezien, zo bleek.

“In oud Alphen had ik een aardig huisje in de verkoop genomen in de J.W.C. Bloemstraat”, vertelt makelaar John Wijling. “Het was begin 1900 en zag er goed uit”. Hij vertelt hoe het kantoor – voor verkoop – altijd goed kijkt naar de markttechnische situatie en naar de staat van de woning. Een bouwtechnische inspectie hoort daarbij. Wijling: “En zelf kijk ik ook altijd even kritisch rond. Er lag een werkelijk prachtige parketvloer. Mooi strak. Ik heb die eens nader bekeken, je weet maar nooit. Maar, er was niets mis mee, dacht ik. Ik heb op de vloer op en neer gesprongen. Geen gekraak, geen doorbuiging, geen gerinkel van glaswerk in de kast. Prima! Verder ook bijvoorbeeld naar de plinten gekeken, of er ergens ruimte tussen zat, maar ook dat zag er goed uit. Al gauw was er een kandidaat-koper die het huis mooi en de vloer fantastisch vond… Het huis werd snel verkocht. Iedereen blij. Maar, zo rond de Kerst, belde de koper mij plots weer op. Of ik langs kon komen. Er was een probleempje met de vloer!” De koper had blijkbaar van buren begrepen dat er een kruipluik moest zijn en was op zoek gegaan. Ze hadden het luik gevonden: onder de mooie parketvloer! Het parket was blijkbaar over het luik gelegd en was zo uit beeld verdwenen. En daarmee ook het onderliggende ‘probleempje’.

John Wijling: “Ik heb het luik verder vrijgemaakt en heb met een zaklamp in de onderliggende kruipruimte gekeken. En wat schetst mijn verbazing: daar stonden in het pikkedonker, onder de vloerbalken – op straattegels – 18 uitgedraaide auto-krikken…! Onder elkaar balk één. De vloer stond letterlijk en figuurlijk strak. En toen kwam het: de vloerbalken bleken ernstig verrot”.

De makelaar: “Hier nemen we natuurlijk geen genoegen mee. We hebben de verkoper erbij gehaald. Hij moest toegeven dat hij een gebrek had verzwegen en heeft, nadat we stevig op hem hadden ingepraat, ingestemd met betaling van het herstel van de balkenvloer”.

Er was een troost: het prachtige parket kon zo – onbeschadigd – weer op de vloer worden geplaatst.

 

Bron: NVM