6 tips bij het taxeren van je woning

Wij zetten ze voor je op een rijtje

Voor diverse situaties is het nodig om een woning te laten taxeren door een onafhankelijke taxateur. Als je bijvoorbeeld een woning gaat kopen dan is een taxatierapport nodig voor het verkrijgen van de financiering. Een taxateur kijkt onder andere naar de staat van het onderhoud, het type woning, de ligging en de grootte van de woning.

  • Bepaal het doel van de taxatie
  • Controleer de certificering van de taxateur
  • Betaal niet teveel voor een taxatie
  • Verstrek de taxateur de juiste gegevens
  • Informeer hoe is gemeten
  • Trek de kosten van je taxatie af

 

Tips bij het taxeren van je woning

 

 

Bepaal het doel van de taxatie

Vraag bij de geldverstrekker altijd goed na aan welke eisen het taxatierapport moet voldoen. Er kan namelijk verschil zitten tussen het soort taxatie. Dit bepaalt uiteindelijk ook het verschil in de kosten die jij moet maken voor het taxatierapport.

Controleer de certificering van de taxateur

Er zijn twee erkende registers voor taxateurs: VastgoedCert en SCVM. Controleer of jouw taxateur hier is ingeschreven. Soms eist de geldverstrekker ook dat de taxateur is gevalideerd door de NWWI. In dat geval wordt het taxatierapport nagekeken door het NWWI. Als dit een eis is van je geldverstrekker, controleer dan goed of de taxateur is gevalideerd door het NWWI.

Betaal niet teveel voor een taxatie

Voor een taxatie worden vaak twee vergoedingsmodellen gehanteerd: een percentage van de getaxeerde waarde, of een vast tarief. Bereken goed wat voor jou het gunstigste model is. Hou er verder rekening mee dat er vaak nog additionele kosten worden gerekend zoals administratiekosten, BTW, kadasterkosten, etcetera. Informeer hier goed naar.

Verstrek de taxateur de juiste gegevens

Voor de taxatie heeft de taxateur ook allerlei gegevens van je nodig. Zorg dat je deze compleet hebt voor het bezoek van de taxateur. Denk aan: eigendomsbewijs en andere stukken, noteer leeftijden van verbeteringen die zijn aangebracht aan je woning en zorg voor een kopie van de meest recente WOZ beschikking.

Informeer hoe is gemeten

Een NVM makelaar is verplicht om het aantal vierkante meters van een woning te bepalen op basis van een vastgestelde meettechniek: de NEN 2580. Hierdoor zal elke NVM makelaar op dezelfde m² uitkomen. Informeer of op de juiste manier wordt gemeten.

Maak gebruik van de mogelijkheid om de kosten van je taxatie af te trekken

De kosten van een taxatie voor de financiering, zijn in veel gevallen aftrekbaar. Maak gebruik van deze regeling om kosten te besparen. Laat je hierover goed informeren door je hypotheekadviseur.