Jaren '30 woning razend populair

De laatste jaren is er veel belangstelling voor woningen die in het interbellum gebouwd zijn. Zelfs nieuwe huizen worden gebouwd in de stijl van de jaren ‘30. En deze trend lijkt nog niet voorbij. Ook in Deventer zijn veel mensen op zoek naar een huis met karakter. Maar wat maakt zo’n jaren ’30 woning nou zo gewild?

Het begint al bij de gevel, vaak voorzien van een erker. De kleine raampjes bovenin de erker zijn voorzien van glas in lood. De massieve houten voordeur leidt naar de gang met een betegelde of granito vloer. De houten trap met afgewerkte leuning naar de eerste verdieping. Meestal is er op de gang ook een trap naar de kelder te vinden. De traditionele woon- en eetkamers waren gescheiden door middel van en suite deuren voorzien van glas in lood. Beide kamers hadden een eigen betegelde schouw. Inbouwkasten waren destijds ook populair, maar tegenwoordig zijn deze er vaak uitgehaald. In een enkel geval is de originele keuken aanwezig. Kenmerkend hierbij zijn het terrazzo keukenblad, ingebouwd zeepbakje en diepe afwasbak. Voor de meeste mensen is dit echter iets té origineel en kiest men voor een moderne variant.

Maar waar worden potentiële kopers nu écht warm van? Er zijn een paar elementen die bijna verplicht aanwezig moeten zijn om te spreken van een echt jaren ‘30 huis. Glas in lood ramen zijn er vaak uitgehaald en vervangen door dubbel glas, maar vanuit authenticiteitsoogpunt een must. Ook zijn paneeldeuren met authentiek beslag een graag gezien element. Het plaatsen van authentieke verlichting kan ook al veel doen. Tegenwoordig worden jaren ’30 lampen opnieuw gemaakt en zijn veilig in gebruik. De kenmerkende matte melkglazen kappen geven een neutraal licht af, waardoor het in ieder interieur goed zou kunnen staan. Is de originele vloer in de gang nog aanwezig, maar bedekt met moderne vloerbedekking of tegels? Overweeg om deze weg te halen en de vloer weer in oorspronkelijke staat terug te laten brengen.

Heeft jouw jaren ‘30 woning wel veel kijkers gehad, maar nog geen kopers? Denk er dan eens over na om extra decoratieve elementen toe te voegen. Het toevoegen van authentieke lampen of terugbrengen van de kachel kan al veel doen.