Hoe vind je de juiste makelaar?

Stel, je hebt besloten dat je je woning wilt verkopen. Dan lijkt het er op dat je de meest lastige keuze al hebt gemaakt. Toch blijven er dan nog een aantal vragen onbeantwoord. Ga je je huis zelf verkopen of schakel je een makelaar in? Hoe selecteer je de makelaars? En hoe maak je een keuze tussen de geselecteerde makelaars?  

Zelf verkopen of een makelaar inschakelen? 
Hier zitten een aantal voor- en nadelen aan. Je kunt in eerste instantie geld besparen door het zelf te doen. Je hebt alles zelf in de hand en kijkers kunnen zonder moeite in de avonduren en in de weekenden terecht. Zoek dan een makelaar die je woning voor je op Funda plaatst en maak afspraken wat je vervolgens zelf wilt doen en wat je de makelaar wilt laten doen. Natuurlijk zijn er ook redenen om de makelaar alles te laten doen. Het is immers zijn vak, dus als je een goede makelaar hebt, dan zou hij dat ook beter moeten kunnen. Wellicht ontbreekt het je aan tijd om alles zelf te doen of slapen de kinderen ‘s avonds. Hou er rekening mee dat niet elke kijker het prettig vindt om direct met een verkoper te maken te hebben. Een goede makelaar kan zichzelf terugverdienen door een beter onderhandelingsresultaat en een snellere verkoop door zijn deskundigheid, ervaring en marktkennis.

Hoe selecteer je de makelaars?
Alleen al in Deventer zijn er bijna 30 makelaars waaruit je kunt kiezen. Maar hoe kies je hieruit nou de juiste voor de verkoop van jouw woning? Er moet immers een klik zijn met de makelaar, maar de makelaar moet ook een klik met de woning hebben. Zo kan dezelfde makelaar uitermate geschikt zijn om de ene woning te verkopen, maar minder geschikt zijn om de andere woning te verkopen. Nodig in ieder geval meerdere makelaars uit voor een gesprek. Bedenk van te voren wat je belangrijk vindt aan een makelaar. Zo kan je de verschillen vergelijken en kan je er achter komen of hetgeen wat je verwacht had van die makelaar ook klopt. Een handige en onafhankelijke vergelijkingssite is bijvoorbeeld http://www.wieisdebestemakelaar.nl

Hoe maak je een keuze tussen de geselecteerde makelaars?
Hoe reëel is de geadviseerde vraagprijs en de opbrengst? Sommige makelaars beloven gouden bergen in de hoop dat ze mogen verkopen en andere adviseren een lagere prijs voor een snellere verkoop. Op welke punten onderscheidt de makelaar zich van andere makelaars? Wat zijn de resultaten? Wat zijn de kosten? Een duurdere makelaar kan aan het eind van de rit wel eens goedkoper zijn. Wat doen ze standaard voor de verkoop? Professionele fotograaf of foto’s zelf maken? Hoe goed is het marketingplan? Zijn ze actief met social media?

Succes met het vinden van de juiste makelaar!