Huis verkopen met restschuld

"Mijn sleutel is in goede handen. Ik heb al genoeg aan m'n hoofd... "

Twijfel je of verkoop van je huis mogelijk is? Moet je noodgedwongen je huis verkopen door ontslag, relatiebeëindiging of arbeidsongeschiktheid? Of heb je besloten de verkoop uit te stellen omdat je bang bent dat de hypotheek hoger is dan de opbrengst?

Huis verkopen met verlies

Na het verkopen van een huis achterblijven met een schuld is een probleem dat tegenwoordig vaker voorkomt. Toch komt er steeds meer begrip en worden oplossingen bedacht waardoor je wél verder kunt en niet langer “gevangen zit” in je eigen huis.

Huis verkopen met verlies: is er sprake van onderwaarde?

Je hebt een restschuld als de verkoopwaarde van je huis lager is dan het hypotheekbedrag dat er op rust en er onvoldoende is gespaard in een kapitaalverzekering of op de bank ter compensatie van deze restschuld.

Je huis verkopen met verlies is geen schande

Je huis verkopen met verlies is al lang niet meer iets waarvoor je je zou moeten schamen. Ruim 800.000 huishoudens in Nederland staan op dit moment ‘onder water’. Dit betekent dat als deze huishoudens nu hun huis zouden verkopen, zij met een restschuld achterblijven. De gemiddelde restschuld is inmiddels opgelopen tot € 39.000,-.

Wat kun je doen?

Indien je je huis wilt verkopen, maar er mogelijk een restschuld overblijft, is het belangrijk dit in een zo vroeg mogelijk stadium aan te geven. Zo kunnen wij met je meedenken en zoeken naar een oplossing. Een aantal regelingen kunnen de restschuld voor je beperken:

  • Elke huiseigenaar die een huis verkoopt met verlies kan de rente en kosten voor de lening waarmee ze de restschuld afbetalen maximaal 5 jaar van de belasting aftrekken.
  • De restschuld kan worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Slechts sommige geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid onder bepaalde voorwaarden. Wanneer het lukt je restschuld in een nieuw huis mee te financiering dien je de restschuld in 10 jaar af te lossen. Dit heeft een verhogend effect op je maandlasten.
  • Als je je huis verkoopt met een restschuld, kan in bepaalde gevallen de restschuld gedeeltelijk of zelfs geheel worden kwijtgescholden. In de meeste gevallen kun je een lening voor je restschuld afsluiten met een gunstige rente. Het aflossen van de restschuld gaat naar draagkracht. Je betaalt dus nooit meer dan je kunt betalen.
  • Wanneer je je huis moet verkopen en de hypotheek valt onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), neemt de NHG onder bepaalde voorwaarden je restschuld over.

Wil je meer informatie over het verkopen met een mogelijke restschuld? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ervaar de vernieuwende aanpak van Mercurius Makelaars. Ook kan je direct een gratis waardebepaling aanvragen.