Wat is een energielabel en hoe werkt het?

Als Deventer makelaar worden wij dagelijks geconfronteerd met het feit dat woningeigenaren niet of nauwelijks bekend zijn met de gewijzigde regelgeving voor wat betreft het energielabel. Logisch, want hoe vaak verkoop je nu een woning?! Daarom hierbij een korte uitleg wat het inhoud en hoe het werkt. 

Alle 5 miljoen woningeigenaren hebben begin 2015 een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid gekregen. Dit voorlopige label is gebaseerd op onder andere het bouwjaar en is bedoeld als aanmoediging om na te denken over verbeteringen voor een comfortabelere en energiezuinigere woning.

Bij verkoop moet de verkopende partij het voorlopige energielabel definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro’s tot een paar tientjes. Als een definitief label bij verkoop ontbreekt, riskeert de verkoper een boete van maximaal 405 euro. Het voorlopige energielabel is een schatting. De schatting is gebaseerd op gegevens van het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De praktijk kan anders zijn: een woning kan een beter of slechter energielabel hebben.

Met een energielabel kunnen kopers eenvoudig zien of een woning zuinig of onzuinig is. Handig, want een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu.

Klassen
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is vergeleken met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis is goed geïsoleerd en heeft dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

Aanvragen energielabel
Woningeigenaren kunnen met behulp van hun DigiD gemakkelijk een energielabel aanvragen via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. De geschatte gegevens uit het systeem dien je te controleren en zo nodig aan te passen. Indien je gegevens aanpast dien je ook bewijzen en/of foto’s mee te sturen, bijvoorbeeld van dubbele beglazing. Je selecteert vervolgens een erkend deskundige die de door jou ingevulde gegevens gaat bekijken en controleren. Na het versturen van de gegevens ontvang je meestal binnen enkele dagen het definitieve energielabel.